top of page
life.jpg

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET OUDEREN

‘Ouderdom komt met gebreken’ zeggen ze, maar dat is lang niet altijd het geval. En als er dan toch gebreken zijn, blijken ouderen veel meer te zijn dan hun ziekte of gebrek, terwijl daar in de (geestelijke) gezondheidszorg vaak wel de nadruk op wordt gelegd.

Hoe kunnen wij, professionals die met ouderen werken, de oudere mens centraal stellen en niet de ziekte of het gebrek? Hoe kunnen wij de focus leggen op hun mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden? Hoe kunnen wij de gezondheid en het welbevinden van ouderen en hun omgeving bevorderen?

​

Competentie- en herstelgericht werken is niet meer weg te denken uit de (g)gz en de verpleeghuissector. Een mooie vorm van competentiegericht werken is oplossingsgericht werken. In deze methodiek ligt de focus niet op wat er mis is en hoe dat hersteld kan worden, maar op hoe kan worden voortgebouwd op sterke kanten en wat wel werkt in het leven van ouderen. De focus is op hun dromen, wensen, hoop en mogelijkheden, waarbij eveneens hun naasten nauw betrokken worden.

​

Ik verzorg al 25 jaar de tweedaagse training 'oplossingsgericht werken met ouderen' aan psychologen, de GZ-opleiding, maatschappelijk werkers, SPV, zorgmedewerkers en andere professionals die werken met ouderen.

​

Onderwerpen die specifiek met ouderen te maken hebben komen in de cursus aan bod, zoals veerkracht en optimisme, het zien van de oudere als co-expert, het goed omgaan met cognitieve beperkingen en het oplossingsgericht 'mediatief' werken met mantelzorgers, familieleden en zorgteams.​

​

​

PODCAST

Luister HIER naar de podcast over oplossingsgericht werken met ouderen. 

​

In dit interview van huisarts Tessa Dijksman, vertelt René den Haan, GZ-psycholoog in de ouderenzorg, auteur, trainer, coach én muzikant hoe je juist bij ouderen het andere gesprek kunt voeren.

'Een positief en hartverwarmend verhaal voor alle hulpverleners in de ouderenzorg'.

​

White Bluetooth Earphones_edited.jpg
bottom of page