top of page
  • Foto van schrijverRené den Haan

10 tips om positief te denken

Positief denken geeft je meer energie en creativiteit en is zelfs beter voor je lichamelijke gezondheid: alom bewezen. Toch gaat het niet alle mensen gemakkelijk af, dat positief denken. Bij sommigen lijkt het glas altijd wel half leeg te zijn. Hoe komt dat?

De gewoonte of negatieve groef is ergens in het verleden ontstaan door omstandigheden en is een automatisme geworden - maar nu niet meer helpend. Het goede nieuws is dat gewoontes doorbroken kunnen worden. Hoe?

Hier zijn 10 tips voor een positieve focus.


1. Witboek bijhouden

Houd dagelijks een witboek bij - in plaats van een zwartboek. Schrijf elke avond minstens drie dingen op waar je met tevredenheid op terug kunt kijken.


Wat is er - ondanks bepaalde moeilijkheden en omstandigheden - toch gelukt? En hoe heb ik dit voor elkaar gekregen?

2. Let op positieve uitzonderingen


Vraag jezelf af welke momenten er in de afgelopen maand, week of dagen zijn geweest waarop het even anders dan anders is.


Wat gebeurde er precies en wat was m'n eigen aandeel hierin?


3. Omdraaien


Bedenk hoe je het wél wilt hebben (in plaats van wat je niet wilt). Als je naar de supermarkt gaat, neem je ook een boodschappenlijstje mee met zaken die je wel wilt hebben. Wat staat er aan de andere kant van de medaille?


Hoe ziet m'n lijstje eruit?


4. Hoe dan?


Stel de hoe vraag in plaats van de waarom vraag. De waarom vraag is meestal een schuldvraag en hiermee doe je jezelf tekort.


Van: Waarom is dit zo? naar: Hoe kan ik ervoor zorgen dat er een volgende keer iets anders gaat gebeuren? En kan ik daar vandaag al mee beginnen?


5. Best mogelijke toekomst


Visualiseer jouw best mogelijke toekomst.


Waar zou ik willen uitkomen als ik het echt voor het zeggen zou hebben en alle omstandigheden zitten mee? Waar hoop ik op en welk verschil maakt dit voor mij en mensen om me heen?

Durf dus te dromen! Als je verlangen in zicht komt, geeft dit automatisch een boost voor je motivatie om ermee aan de slag te gaan.


Wat is mijn eerste volgende stapje om een stukje dichterbij mezelf te komen?


6. Wat gaat er goed?


Vraag om positieve feedback. De maatschappij is verzadigd met probleem denken. Complimenten krijg je niet vaak in het leven, maar die heb je wel nodig om te weten of je op koers bent. Vraag er dus actief naar in de vorm van een open vraag.


Wat was nuttig en helpend van wat we vandaag gedaan of besproken hebben? Wat was prettig en belangrijk om al te merken in ons gesprek? Wat kan ik eventueel een volgende keer anders doen? Wat gaat er goed? En wat nog meer?


7. Sterke kanten


Ga na wat jouw sterke kanten en kwaliteiten zijn. Vraag dit eens aan een ander of neem de VIA-krachtenlijst af (op deze website kun je ook de Nederlandse versie invullen).


Wat is mijn top drie lijstje van sterke kanten en vaardigheden? Hoe kan ik mijn sterke kanten inzetten om dichterbij mijn gewenste situatie te komen?


8. Platform van functioneren


Ga na wat je al in huis hebt. Waarschijnlijk doe je al dingen waardoor je vooruit bent gekomen in het werk of school en in je leven.


Wat heb ik al bereikt en hoe ben ik daar gekomen? Stel dat ik alles aan mezelf zou kunnen veranderen, wat moet absoluut behouden blijven en mag niet mee veranderen?


9. Ander perspectief


Gebruik het perspectief van een optimist. Ken jij een optimist in je omgeving? Iemand waarbij het glas altijd halfvol is? Wat zou hij of zij dan zeggen of doen in de moeilijke situatie waar je nu tegenaan loopt?


Bedenk vervolgens wat je hier minstens zelf ook al van zou kunnen doen. Wat zou de uitkomst hiervan zijn?


10. Doe iets anders


Vaak zitten we vast aan routines en gewoonten. Zo werken we hier nu eenmaal. Automatismen en rituelen zorgen ervoor dat alles hetzelfde blijft en geven een verinnerlijkt veilig gevoel.


Maar wat nou als je hiermee in je eigen negatieve groef blijft zitten? Iets anders doen - wat dan ook - is de oplossing. Het vergroot de kans dat je iets anders - positiefs - meemaakt. Dus doorbreek je vast rituelen en gewoontes.


Verander bijvoorbeeld je ochtend routine. Neem eens een andere weg naar school of naar je werk. Verras de ander door anders dan anders te reageren. Daar kun je vandaag mee beginnen!





66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page