top of page
  • Foto van schrijverRené den Haan

Alles over alpaca's

Als je bij de Positieve Focus een oplossingsgerichte cursus of teambuilding doet, is er de mogelijkheid om dat met -en tussen alpaca's te doen. Waarom Alpaca's? Omdat we zelf instant vrolijk van alpaca’s worden. Bovendien zijn het hele lieve beesten.

Leren en werken met het aangename combineren. En ook de combinatie met buitenlucht en beweging is helpend tijdens werken en leren. Deze ervaring zorgt ongetwijfeld voor een leuke herinnering -waardoor je de lesstof nog lang zult onthouden. Als je tussen de alpaca's verblijft dan is het interessant en nuttig om meer over deze dieren te weten te komen. Deze blog gaat -voor de verandering- over alle ins& outs van alpaca’s.

Hoe herken je ze?

Alpaca’s (Vicugna pacos) zijn familie van de kameel. Ze werden meer dan 6.000 jaar geleden gefokt voor hun vacht en gedomesticeerd door de Inca’s in het Peru. Er bestaan trouwens geen alpaca’s in het wild. Alpaca’s worden over de hele wereld als huisdier en/ of als vee gehouden. Alpaca’s zijn relatief klein, handelbaar-en maken zachte, bescheiden geluidjes. Ze zijn wollig en voelen heel zacht aan.


Dreadlocks

Globaal zijn er twee typen alpca’s: Huacaya’s (je zegt ‘wacaja’) zie je het meest in Nederland. Ze hebben een licht krullende vacht. De Suri is het andere type, te herkennen aan lange, dikke lokken die op dreadlocks lijken.

Lama’s en alpaca’s zijn aan elkaar verwant en kunnen zelfs samen voortplanten. Een lama heeft trouwens haar en een alpaca heeft wol. Zo’n kruising tussen deze twee rassen wordt een huarizo wordt genoemd. Huarizo heeft als gevolg het 'hoofd' van een lama en het lichaam van een alpaca.


Wat kunnen we nog meer over het uiterlijk vermelden?

De alpaca heeft tanden aan de voorkant van de mond, en een tandkussentje aan de bovenkant. Hoewel ze goed gras en hooi kunnen fijnmalen, zijn ze niet in staat om iets groters te kauwen. Het zijn graseters en vaak krijgen ze wat brokjes geperste hjooi met vitamines als bijvoeding.


De innerlijke alpaca

Alpaca’s hebben een zachtaardig karakter en zijn behoorlijk intelligent, vergelijkbaar met de intelligentie van een hond. Je kunt ze zelfs -net als een hond- met een clicker trainen. Als ze goed en liefdevol worden behandeld kunnen het zelfs aanhankelijke gezelschapsdieren worden. Maar altijd moeten ze hun familie om zich heen hebben om zich goed te voelen.


Samen is beter dan alleen

Alpaca’s zijn echte kuddedieren die zich alleen goed voelen met meer dan drie soortgenoten om zich heen. Ze zien er knuffelbaar uit, en zijn van oudsher gewend aan mensen. Maar in werkelijkheid houden alpaca's niet zo van knuffelen. Alpaca’s zijn daarentegen wel sociale dieren die graag bij mensen in de buurt zijn. Ze snuffelen graag, maken nieuwgierig contact in hun eigen tempo en komen soms zelfs naast je liggen als ze helemaal op hun gemak zijn. Als ze willen knuffelen mag je ze aan hun nek vasthouden (niet hun kop!).

Alpaca’s houden trouwens van water. In het wild vinden ze het heerlijk om een beetje te badderen! Het zijn schone dieren. Deze kuddedieren poepen en plassen op één plek of gebied. Dit vermindert namelijk vliegen en helpt alle dieren van de kudde schoon te houden.


Hengsten, merries en cria’s

Vrouwtjes, ook wel merries genoemd zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 14 maanden. Mannetjes (hengsten) kunnen een vrouwtje dekken nadat ze twee jaar oud zijn geworden. De paring duurt van 15 tot 60 minuten. Zodra de merrie zwanger is wil ze vanaf dat moment niet meer gedekt worden door andere mannetjes. Ze zal dan naar andere mannetjes spugen die in de buurt komen. De zwangerschap duurt een jaar. De alpaca krijgt per keer één baby.


Het spugen is trouwens geen spuug, zoals we dat bij mensen kennen, maar maaginhoud. En het spugen kan wel 5 meter ver reiken. Hoewel ze ook naar elkaar spugen om leiderschap en hiërarchie te bepalen, spugen alpaca’s zelden naar mensen, tenzij ze zich bedreigd voelen of mishandeld worden/ zijn. Dus als jij lief en rustig doet, doen zij dat ook.


Baby's

Pasgeboren alpaca’s (cria’s) wegen ongeveer 9 kilo en worden bijna altijd in de ochtend geboren op een zonnige dag. Alpaca’s hebben namelijk een korte tong die ze niet ver genoeg uit kunnen uitsteken om hun jong droog te likken. Om deze reden wordt bij slecht weer de bevalling uitgesteld. In de meeste gevallen bevallen de alpaca’s tussen 10 uur ’s morgens en 2 uur ‘s middags. Dit is namelijk de warmste tijd van de dag om de baby zoveel mogelijk te drogen.


Wat heb je mooie wol!

De alpaca wordt een keer per jaar verlost van zijn dikke vacht. Alpacawol is dik en heel erg zacht, kriebelt niet op je huid, is kreukbestendig en zachter dan kasjmier, waterafstotend en zelfs brandwerend (de wol wordt daarom ook in blusdekens verwerkt). De wol is warm in de winter en koel in de zomer. Alpacawol wordt gebruikt om onderandere sokken, mutsen, sjaals, plaids en dekbedden van te maken.


Er is vast nog veel meer over de alpaca te vermelden. Maar misschien is het een goed idee om gewoon eens met ze kennis te maken tijdens een van onze trainingen, inspiratiesessies of tijdens een teambuilding/ kanteldag. Tot ziens bij de PositieveFocus.nl

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page