top of page
  • Foto van schrijverRené den Haan

Lessen van de bamboe

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2023

Veerkracht

Vroeg of laat maak je ingrijpende gebeurtenissen in je leven mee. Het verlies van je dierbare, een ziekte, een ramp of een bedreiging. Hoe veerkrachtig je bent, besef je pas als je dat hebt meemaakt.


Niet iedereen loopt een trauma op

Het is belangrijk om te beseffen dat lang niet iedereen die een ingrijpende gebeurtenis meemaakt zomaar trauma oploopt. Het gros van de mensen overleeft en doorstaat de gebeurtenis. Slechts een heel klein deel van die mensen zoekt hierna professionele hulp.


Waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker

Metafoor voor veerkracht

Auteur en spreker Garr Reynolds gebruikt de lessen van de bamboe als metafoor voor veerkracht. Bamboe is namelijk een interessante en mystieke plant. Er zijn rond de 1500 soorten en de plant kan tot 40 meter hoog groeien. Sommige bloemen van de bamboe bloeien slechts eens in de 120 jaar.


Sterk, geduldig en buigzaam

Een bamboescheut en de holle stokken van de bamboe lijken op het eerste gezicht kwetsbaar. Het tegendeel is echter waar. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat de bamboe zo goed als onverwoestbaar is als deze vrij in je tuin woekert en je hem eruit wil halen.


De bamboe past zich aan de omstandigheden aan.


Bamboe kan koude winters en hete zomers doorstaan. Bamboe buigt zonder te breken. De plant is bijzonder sterk maar buigt toch vriendelijk met de wind mee. Soms is het de enige plant die na een storm nog overeind staat.


Ook mensen zijn bijzonder veerkrachtig: net als de bamboe. Ons soort past zich voortdurend aan om te overleven. Het klimaat, de leefomgeving en gebeurtenissen zoals een ramp, pandemie of een oorlog.


De houding van buigen - maar niet breken - is één van de geheimen in het succesvol omgaan met moeilijke situaties in het leven. Vriendelijkheid, compassie en samenwerking maken je sterk en veerkrachtig.


Als je volhoudt, is er altijd groei

Bamboe is één van de snelst groeiende planten ter wereld. Ook mensen kunnen groeien na het doormaken van een ingrijpende gebeurtenis.


Klinisch psychologe en auteur Fredrike Bannink schrijft in haar boek over posttraumatisch succes. In ons filmpje staat een samenvatting van dit boek (Engelstalig).


Hoe snel of langzaam je groeit, is niet belangrijk, alleen dat je vooruit gaat. Als je volhoudt, is er altijd groei.


Zolang je niet opgeeft, groei je: misschien zie je dat pas veel later.


Je hoeft dus niet bang te zijn om nu en dan door te buigen. Uiteindelijk keer je sterker dan ooit naar je vroegere zelf terug.


Groei en vernieuw.


Neem gas terug

De holle bamboestokken vormen een belangrijke reminder om niet direct naar advies en oplossingen te zoeken na een ingrijpende gebeurtenis. Te snel weer aan de slag gaan met de orde van de dag is een valkuil.


We hebben ook meer informatie dan ooit tot onze beschikking. Het leven is snel en hectisch en we staan voortdurend aan. Maar je kunt geen beker vullen als die al vol is.


Het doormaken van een ingrijpende gebeurtenis vraagt om vertraging.


Juist als je het heel druk hebt, ga dan even zitten

Een Japans gezegde - gas terug of trap op de rem. Er is tijd en afstand nodig om te reflecteren op de situatie en pijn. Laat de emotie maar toe. Omarm de herinnering aan de gebeurtenis en loop er niet van weg: besef dat je het ergste al hebt doorgemaakt.


De herinnering blijft, maar de heftigheid van de emotie neemt na verloop van tijd af.


Niet loslaten maar vasthouden.


Wijsheid kun je vinden in de stilte en leegte.


Schenk mij de kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien (Reinholdt Niebuhr)


Sterk geworteld, maar flexibel

Bamboe is zeer flexibel. Dit komt door de complexe wortelstructuur die de grond rondom bamboe erg stabiel maakt. De uitdaging is om na het doormaken van een ingrijpende gebeurtenis wel in beweging te blijven maar ook flexibel te blijven. Blijf in beweging in je eigen tempo, op je eigen manier.


Geef niet op terwijl je je best doet. Neem de tijd om geworteld te zijn in je omgeving. Samen met je dierbaren.


Sta weer op

De essentie van bamboe is: val zeven keer en sta acht keer op. De bamboe heeft de kracht om terug te veren na tegenspoed.


In de winter buigt de zware last van de sneeuw de bamboe totdat de sneeuw te zwaar wordt en er vanaf valt. Hierna veert de bamboe weer rechtop, alsof hij wil zeggen: mij versla je niet.


Wees als de bamboe.


Leestip: Posttraumatisch Succes van Fredrike Bannink78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page