top of page
  • Foto van schrijverRené den Haan

Oplossingsgericht samenwerken in de ouderenzorg -met ALPACA’S

Bijgewerkt op: 6 jul. 2023

Ben je graag buiten in beweging, hou je van dieren, werk je in de ouderenzorg én plaats je de mens (in plaats van de klacht of beperking) op de voorgrond? Dan is deze training een unieke belevenis die je nog lang zal bijblijven!


René den Haan en Esther Martens nemen je mee in de oplossingsgerichte benadering. Een benadering die goed aansluit bij de ontwikkelingen in de ouderenzorg: de oudere staat centraal, je werkt vraaggericht aan het doel van de oudere, je stuurt op veerkracht en zo veel mogelijk op eigen autonomie.

het gaat om een voorwaartse beweging: van ziekte en beperking naar welzijn waarin de oudere centraal staat. Samenwerken met andere disciplines, teams, familie en het netwerk zijn hierbij belangrijk.


Met oplossingsgerichte tools nodig je de oudere uit om te kijken naar positieve uitzonderingen, sterke kanten en wat er belangrijk is in zijn/ haar leven. Wat werkt het beste om met verlieservaringen, eenzaamheid en lichamelijke of cognitieve beperkingen om te gaan? Hoe houd je je hoofd boven water? Wat geeft hoop en kracht om toch door te gaan? Op welke manier kun je het beste aansluiten bij een oudere waarbij het geheugen niet meer goed werkt of wanneer er lichamelijke problemen spelen? Hoe kunnen de teamleden zo goed mogelijk samenwerken om het welzijn van ouderen te bevorderen?


Buiten met alpaca's

Uniek aan deze training is dat we zoveel mogelijk buiten aan de gang gaan. Een cursus volgen in de buitenlucht werkt erg goed voor je aandacht en voor je leervermogen. En dit doen we ook nog eens te midden van alpaca’s op een alpacaboerderij in West-Friesland. Alpaca’s zijn vriendelijke en zachtaardige dieren en lopen tijdens de training vrij rond, zowel binnen als buiten. Ze maken - in hun eigen tempo- contact met je. Want als jij ontspannen bent, zijn zij dat ook. En nee, ze spugen niet op mensen. Brokjes voeren, lunchen tussen de alpaca's en het maken van selfies mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Een waardevol leermoment en unieke beleving!


Praktische informatie

De training bestaat uit twee lesdagen, van 9:30 tot 16 uur. De cursus wordt gegeven door René den Haan, gz-psycholoog en Esther Martens, orthopedagoog. René is een ervaren trainer en specialist in onder andere oplossingsgericht werken in de ouderenzorg, optimaliseren van lastige interacties, suïcidepreventie en positieve cognitieve gedragstherapie. René is als gezondheidszorg-(neuro)psycholoog werkzaam in de specialistische ouderenpsychiatrie en betrokken in de verpleeghuissector. Ook schreef hij meerdere boeken.


Kosten

De kosten zijn € 600 (incl. accreditatie en boek). Voorafgaand aan de training ontvang je het boek ‘Oplossingsgericht werken met ouderen’ van René den Haan en Fredrike Bannink. Accreditatie wordt aangevraagd voor POH-S en verplegenden en verzorgenden. Als een aanvullende accreditatie gewenst is, kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Voor grotere groepen, inspiratiesessies, workshops of een educatieve teambuilding hebben we aangepaste tarieven op maat.


Voor wie?

De training is bedoeld voor alle hulpverleners die werkzaam zijn in verpleeg- en verzorgingshuizen, wijkverpleging, WMO, huisartsenzorg, dementiezorg, zoals psychologen, maatschappelijk werk, ouderengeneeskunde, verzorgenden/ verpleegkundigen, et cetera.. Wij trainen ook gehele zorgteams en vakgroepen. Samen werkt namelijk het best. Tip: de training inzetten als educatieve teambuilding!

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of om je in te schrijven voor het open aanbod.


Waar?

Alpaca boerderij De Wollige Weide. Grosthuizen 20; 1633EK Avenhorn, nabij Hoorn (West-Friesland). Parkeren is gratis.6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page