top of page
  • Foto van schrijverRené den Haan

10 tips om je zeker te voelen

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Heb je twijfel of jij de juiste persoon bent voor het project? Moeite om op dat podium te staan? Durf je die verantwoordelijkheid niet te nemen?


Goed nieuws. Iedereen heeft sterke kanten. Maar soms worden ze ondergesneeuwd door anderen of gebeurtenissen. Het ontdekken en uitbouwen van sterke kanten en vaardigheden helpt je om je meer zeker te voelen.


Welke sterke kanten bezit je en hoe bouw je ze uit? Hoe kom je (weer) in je kracht?

10 tips om je zeker te voelen.


Vraag het anderen

Gebruik een ander perspectief. Als je het zelf even niet weet, weet een ander het misschien wel.


Wat zou mijn (partner/ beste vriend/ collega, etc.) zeggen wat mijn sterke kanten zijn?

En als ik dat niet weet, op welke manier kan ik dit aan hem of haar vragen?


Hoe heb je dat eerder gedaan?

Kijk naar wat je eerder voor elkaar heb gekregen.


Welke lastige situatie(s) heb ik eerder doorstaan en wat deed ik om het hoofd boven water te houden? Wat zegt dat over mijn sterke kanten en vaardigheden?


Bedenk wat niet mee mag mee veranderen

Vaak gaan we ervan uit dat alles moet veranderen en beter moet. Onzin. Kijk vooral ook naar wat er wel al is gelukt. Stel jezelf de volgende vraag.


Stel dat alles zou kunnen veranderen, bijvoorbeeld door een wonder(pil) of behandeling.

Wat moet absoluut behouden blijven en mag niet mee veranderen?

En wat zouden naasten, collega's of klanten zeggen als ik ze zou vragen?


Bedenk een alternatieve gedachte

Een beetje onzekerheid siert de mens. Als je in staat bent onzekerheid bij jezelf op te merken wil dat zeggen dat je goed over jezelf na kan denken (en dat je de ander goed aanvoelt). Maar pas op voor het lezen van de gedachten van die ander. Vul deze niet zelf in. Want hoe weet je nou wat een ander over jou denkt? Stel jezelf deze vragen:


Klopt mijn gedachte? Klopt mijn gedachte wel?

Hoeveel bewijs is hiervoor?

Hoe kom ik erachter hoe die ander denkt?

Welke krachtige, helpende alternatieve gedachte kan ik ervoor in de plaats stellen?

En als ik dat doe, wat doe ik straks dan anders?


Doe wat anders (wat dan ook)

Als je het lastig vindt om je negatieve gedachte over jezelf onderuit te halen, kun je ook kijken naar alternatief gedrag.


Wat doen anderen die geen of minder last hebben van onzekerheid?

Wat kan ik daar minstens ook van doen?

Kan ik daar vandaag al mee beginnen?


Wees open

Zelfs de ogenschijnlijk meest zekere persoon kan zich van binnen kwetsbaar voelen. Gooi je onzekerheid maar op tafel en veel mensen zullen dit herkennen. Je bent niet de enige! Steun elkaar en wissel tips uit. Samen sta je sterker.


Geef jezelf een schouderklopje

We doen het niet graag in Nederland: naast je schoenen lopen. Maar toch helpt het om jezelf zo nu en dan een schouderklopje te geven voor de dingen die lukken.

Goed gedaan!


Zoek positieve uitzonderingen

Let eens op de kleine momenten waarop je -ondanks alles- toch iets voor elkaar hebt gekregen. Let op wat er goed gaat en schrijf dit dagelijks op. Je zult zien dat je je meer zeker gaat voelen als je dit consequent drie weken doet.


Vul de VIA vragenlijst in

Vragenlijsten naar je functioneren zijn meestal klachtgericht en daar word je echt niet blijer van. Maar de VIA lijst is anders. Deze vragenlijst is krachtgericht en bovendien goed onderzocht en gratis!

Zoek na het invullen van deze lijst naar concrete voorbeelden en bouw deze uit,

Het registreren is in het Engels, maar de vragenlijst en uitslag is Nederlandstalig.


Wat is jouw top 10 van sterke kanten?


Stel jezelf deze vragen:

Wat zijn mijn talenten? (wat zeggen anderen hierover?)

Welke goede eigenschappen bezit ik? (wat zeggen anderen hierover?)

Wat maakt voor mij het leven (of mijn werk) de moeite waard?

Waar ben ik trots op?

Hoe is het eerder gelukt om mijn hoofd boven water te houden? (wat zeggen anderen hierover?)

Wat gaat mij gemakkelijk af? (wat zeggen anderen hierover?)

Wanneer ben ik op mijn best? (wat zeggen anderen hierover?)

Wat doe ik graag?

Wat heb ik allemaal bereikt? (denk aan werk, relaties, vriendschappen, projecten)

Waar krijg ik wel eens een compliment over?


Bedenk 5 voordelen

Bedenk 10 voordelen voor het lozen van die onzekere gevoelens en gedachten. Ze helpen je namelijk echt niet verder. Wat nou als alles lukt?


Nog meer tips!

Wil je nog meer tips? Check ook ons youtube filmpje over de sterke kanten benadering https://youtu.be/B8m0TppHRtM of schrijf je in voor één van onze oplossingsgerichte trainingen.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page